Onze aardappelen
De Agria- frietaardappel
Op onze bedrijven telen wij de friet aardappel ‘Agria’. De agria staat bekend als de beste friet aardappel en dat vinden wij ook, onze aardappels zijn erg smaakvol en door de uitstekende bakeigenschappen van deze geelvlezige aardappel krijg je een mooi goudgeel frietje dat lekker knapperig is.
Wij telen deze aardappel zo duurzaam mogelijk op de Haarlemmermeerse kleigrond, deze grond is uitstekend geschikte voor de Agria waardoor er erg veel smaak in de aardappel zit en de vorm perfect is om lange friet van te snijden.
Kwaliteit staat bij ons centraal in de teelt, hierdoor oogsten wij misschien wat minder kilo’s, maar telen wij wel de beste aardappel.
De teelt van onze aardappels
Wanneer de temperatuur stijgt in het voorjaar worden de aardappels medio mei geplant. We planten de aardappels op een perceel waar het voorgaande jaar een graangewas heeft gestaan, omdat wij graag de beste voorvrucht vinden voor de aardappel. Wij proberen in de teelt zo min mogelijk kunstmest en chemie te gebruiken, en proberen zoveel mogelijk organische mest te gebruiken omdat kwaliteit en duurzaamheid bij ons voorop staat.
In oktober wanneer de aardappels goed zijn afgerijpt worden deze geoogst. Hierbij is het belangrijk om de aardappel zonder beschadigingen in de schuur te krijgen. We bewaren de aardappel in een kistenbewaring met mechanische koeling, om zo het jaar rond de hoogste kwaliteit te kunnen leveren.
Gesorteerde en gewassen Agria
Het verwerken van de aardappels doen we in eigen beheer. Eerst worden de aardappels op kwaliteit gesorteerd om de beste aardappels over te houden. Hierna worden de aardappels in verschillende maten van elkaar gescheiden, waardoor we de grote aardappels voor de friet kunnen gebruiken, en de kleinere aardappels voor andere doeleinden ingezet kunnen worden.
We verpakken deze gesorteerde aardappels in netzakken van 20kg, maar andere verpakking is ook mogelijk in overleg.
Na het sorteren hebben wij de mogelijkheid om de aardappels te wassen, waardoor deze brandschoon zijn. Hier kunt u dan eenvoudig direct een frietje (met schil) van snijden.